Arbetskläder – Varsel och skydd

Högkvalitativa kläder är aldrig så viktigt som i arbetssammanhang, och om du jobbar med tungt och slitsamt arbete som kräver skydd från väder, vind och omgivningen är det A och O med bra arbetskläder. Varsel-jackor, -västar och -byxor med skarpa färger och bra reflexer är nödvändiga i flera yrken inom bygg- och vägarbetsbranschen, och varma och tåliga kläder en förutsättning för exempelvis hantverkare och skogsarbetare som jobbar utomhus året runt.

Arbetsjackor för herr

En bra arbetsjacka ska vara ändamålsenlig och ser därmed olika ut beroende på vilket arbete den är framtagen för. Varseljackor för vägarbete är väl synliga oavsett modell och en arbetsjacka för skogsarbete på sommaren ska vara bekväm och andas. En arbetsjacka ska var tålig och bekväm, med bra reflexer och rätt nivå av andningsförmåga och vattentäthet beroende på användningsområde. Hos en återförsäljare som Wexman hittar du arbetsjackor i tydliga kollektioner för olika yrken och områden, i hög kvalitet, och med eller utan företagslogga.

EU-standard för varsekläder

Varselkläder är till för yrken där synlighet är en säkerhetsfråga, och det finns därför tydliga direktiv kring hur dessa måste vara tillverkade. Varselkläder är sydda i kraftigt fluorescerande tyg, i tydliga signalfärger. Varselkläder delas enligt EN ISO 20471 in i tre klasser av olika nivå, baserat på deras synlighet och mängd reflexmaterial. Alla tre klasser har gemensamma krav:

  • Att plagget är synligt dag- och nattid
  • Att plagget syns från alla håll
  • Att reflexerna framhäver bärarens konturer för att göra tydligt att det är en person och inte ett föremål

Eftersom skyddsklasserna styrs av mängden reflekterande och synligt material kan skyddskläder av klass 1–2 kombineras för att uppnå klass 3, men det finns också hela plagg som ensamma uppnår klass 3.

För att vara säker på att dina arbetskläder är godkända enligt gällande norm bör du kontrollera att de uppfyller kraven för EN ISO 20471, inte bara den äldre EN 471. Att kombinera gammal och ny standard räcker inte för att uppnå skyddsklass 3.

Skötsel av varselkläder

För att dina arbetskläder bibehåller sin synlighet och fortsatt uppfyller kraven, är det viktigt att du tvättar och sköter om dem på rätt sätt. Kläderna ska vara märka med information om hur många gånger de kan tvättas utan att varselfärgen försämras. Även smutsiga varselkläder kan dock försämra synligheten och göra att de inte uppfyller kraven.
Förändringar i plagget som uppsydda ben eller ärmar kan också påverka deras synlighet – med mindre reflekterande yta kanske inte plagget uppnår samma skyddsklass. Värt att komma ihåg är att det är arbetsgivarens ansvar att tillhandahålla godkända arbetskläder och att de uppfyller gällande standard.